Geniet op een duurzame wijze van een frietje met milieuvriendelijke puntzakken

Wat is er meer Nederlands dan een puntzak met friet erin. Wekelijks worden er kilo’s met patat en snacks besteld bij de plaatselijke snackbar. Ieder gezin heeft wel een wekelijkse avond waar er patat of snacks besteld wordt. Voorheen gebeurde dit vaak op een niet-duurzame wijze. Want de patat en snacks werden opgediend in bakjes van plastic en vervolgens meegegeven in een plastic tasje. Deze plastic producten kwamen vaak in de natuur terecht en hier richten ze veel schade toe aan de omgeving, zowel voor mens als dier. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijke alternatieven voor de plastic producten bij de snackbar. Zo kunnen de plastic bakjes bijvoorbeeld ingeruild worden voor milieuvriendelijke puntzakken. Hier gaan we in dit artikel verder op in. 

Waarom moet je af van plastic patatbakjes? 

Eet jij nog steeds je patatje uit een plastic bakje en vraag je jezelf af waarom je hier van af moet stappen? Om je te overtuigen van de nadelen van plastic hebben wij een aantal punten opgesteld die verklaren waarom plastic zo schadelijk is voor het milieu.

  • Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Wanneer iets van plastic in de natuur terecht komt, dan ligt het daar voor altijd. Dieren eten het op of raken verstrengeld in plastic producten. Daarnaast komt het in onze oceanen terecht, waar het zich ophoopt tot een plastic soep. Vervolgens vindt het zijn weg weer in ons voedsel in de vorm van microplastics. 
  • Het produceren van plastic kost veel energie, water en fossiele brandstoffen. Vooral dat laatste baart zorgen, want fossiele brandstoffen raken een keer op. Door het produceren van plastic putten we als het ware de aarde uit. 
  • Tot slot komt er bij de productie van plastic veel CO2 vrij. Dit heeft als resultaat dat de aarde steeds verder opwarmt, met alle gevolgen vandien. 

Waarom kiezen voor duurzame puntzakken?

Genoeg redenen dus om over te stappen naar duurzame puntzakken. Maar, wat maakt nou dat deze zakken wel duurzaam zijn? Wederom hebben we een lijstje met punten opgesteld die verklaren waarom andere puntzakken wel duurzaam kunnen zijn. 

  • Puntzakken die gemaakt worden van milieuvriendelijke materialen (hout, kraft karton, suikerriet) zijn 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer een puntzak in de natuur terecht komt zal het naar verloop van tijd oplossen. Ook zijn de materialen minder chemisch en daardoor minder schadelijk voor mens, dier en milieu. 
  • Bij de productie van duurzame puntzakken komt er minder CO2 vrij. Daarnaast wordt er meer gebruik gemaakt van milieuvriendelijke energiebronnen, zoals: zonne-energie of windenergie. Daarnaast zijn de processen veel efficiënter ingericht, waardoor er minder energie nodig is om de puntzakken te produceren. 
  • Duurzame puntzakken worden doorgaans gemaakt in landen waar de arbeiders genieten van betere arbeidsomstandigheden dan de landen waar plastic gemaakt wordt. Ook zijn deze landen vaak dichterbij huis, waardoor ze minder ver getransporteerd hoeven te worden. Dit scheelt uiteraard ook weer de nodige CO2-uitstoot. Ook kunnen ze daardoor milieuvriendelijker getransporteerd worden. Zo komen plastic bakjes vaak binnen via vliegtuig of schip, maar kunnen duurzame puntzakken met de trein vervoerd worden. 

Genoeg redenen dus om over te stappen naar duurzame puntzakken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *