Ovenschaal: alles wat je moet weten over deze schaal

De ovenschaal is één van de meest gebruikte schalen in Nederland. Niet zo heel gek, want met de ovenschaal kun je overheerlijke gerechten klaarmaken. Wat te denken van een lekkere Italiaanse lasagne, of maak een lekkere Hollandse ovenschotel vol met aardappelen en groenten. De mogelijkheden voor het maken van lekkere recepten zijn oneindig wanneer je een ovenschaal hebt. Maar, ondanks dat de schaal erg populair is, zijn er nog steeds veel vragen rondom de schaal. Hoe kies je bijvoorbeeld een goede ovenschaal uit? Het aanbod is namelijk enorm en dat maakt het af en toe moeilijk kiezen. Om je op de goede weg te helpen gaan we in dit artikel dieper in op enkele veelgestelde vragen rondom deze mateloos populaire schaal. 

Wat is het ideale formaat van een ovenschaal? 

Het ideale formaat van een ovenschaal verschilt per huishouden. Hoe groter de schaal, des te meer eten je kunt bereiden. Logisch! Maar, hoe weet je nu hoe groot een schaal moet zijn? Er zijn allerlei zaken waarop je kunt letten, zoals de lengte, hoogte of diameter. Maar, omdat elke vorm weer anders is, kan dat soms verwarrend zijn. Het beste kun je letten op de inhoud, dus hoeveel liter heeft de ovenschaal. Ovenschalen rond de 1,5 liter zijn geschikt voor een gezin van 4 personen. Heb je een gezin die kleiner is, ga dan logischerwijs voor een ovenschaal die kleiner is. 

Wat is het ideale materiaal voor een ovenschaal?

Niet alleen qua formaten is het aanbod enorm, maar ook qua materiaalsoorten. Zo kun je ovenschalen kopen die gemaakt zijn van glas, aardewerk, gietijzer, porselein of aluminium. Per materiaalsoort geniet je van verschillende voor- of nadelen. Zo kun je in een glazen ovenschaal het gerecht heel mooi zien. Ben je een lasagne aan het maken, dan kun je goed zien of je de laagjes goed hebt gemaakt. Het nadeel van een glazen ovenschaal is dat je vlekken goed ziet. Aardewerk ovenschalen zijn zeer stevig en daardoor ook erg duurzaam. Ze hebben ook nog eens een hele mooi uitstraling. Laat je goed informeren over de verschillende voor- en nadelen van de verschillende materiaalsoorten. 

Wat is de ideale vorm van een ovenschaal? 

Ga je voor een vierkante, rechthoekige of ronde ovenschaal? Hierbij is het van belang wat voor oven je hebt. Past een rechthoekige schaal wel in je oven? In een kleine oven kom je al snel op een ronde ovenschaal uit. Echter, het probleem met een ronde vorm is, dat je sommige gerechten er lastiger mee kan maken. Neem bijvoorbeeld een lasagne, hierbij is een vierkante of rechthoekige ovenschaal handiger. Wil je een ovenschotel maken met aardappelen en groenten, dan volstaat een ronde schaal.

Wat is een goed merk als het gaat om ovenschalen? 

Tot slot kun je ook nog kiezen uit veel verschillende merken. Het bekendste merk is met afstand Pyrex. Maar, tegenwoordig zijn er nog veel andere merken die ook kwalitatieve ovenschalen maken. Wat te denken van Sareva. Dit merk heeft een ruim aanbod van schalen. Voor elke gezinsgrootte is er een schaal te vinden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *