Alles wat je moet weten over hardhout: eigenschappen en duurzaamheid

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat mensen kennis hebben van de verschillende houtsoorten. Een van de belangrijkste redenen is dat het mensen kan helpen weloverwogen beslissingen te nemen over welke houtsoort ze willen gebruiken voor verschillende toepassingen. Hardhout, bijvoorbeeld, is een populaire keuze voor vloeren omdat het duurzaam is en er goed uitziet. Als je een doe-het-zelver bent, is het belangrijk om kennis over hout te hebben. Met name hardhout is niet alleen een goede keuze voor vloeren omdat het duurzaam is en er goed uitziet. Dit geldt ook voor meubilair waarvan je wilt dat het lang mee gaat. In dit artikel verdiepen wij ons daarom in de eigenschappen van hardhout en de duurzaamheid.

Hardhout als verzamelnaam

Als eerste is het erg belangrijk om een groot misverstand op te helderen. Veel mensen denken namelijk dat hardhout één bepaalde houtsoort is. Niks is echter minder waar. Net zoals zachthout is hardhout een verzamelnaam waaronder verschillende houtsoorten vallen. Hardhout is vaak letterlijk harder maar ook duurzamer dan zachthout. Dit komt doordat de bomen waarvan hardhout afkomstig is vaak langer de tijd nodig hebben om te groeien waardoor het hout zelf compacter is.

Eigenschappen van hardhout

Hardhout is dus letterlijk hard en erg compact. Dit maakt het hout ook erg zwaar. Dat kan handig zijn om te onthouden, vooral als je op zoek bent naar hout dat je op grotere hoogtes wilt gebruiken. Hiervoor kan hardhout daarom minder geschikt zijn. Daarnaast is dit type hout zeer geliefd door zijn uitstraling. Hardhout heeft namelijk een karakteristieke diepe en warme kleur. Hierdoor associëren mensen dit type hout vaak met luxe. Wat tenslotte ook niet geheel onbelangrijk is, is dat hardhout erg goed bestand is tegen insecten en schimmels. Dat is goed om te onthouden als je op zoek bent naar een houtsoort die bestand is tegen het Nederlandse weer!

De duurzaamheid van hardhout

Hardhout staat bekend als een erg duurzame soort hout. Als we het over de duurzaamheid van hout hebben, hebben we het over hoe lang het hout goed en betrouwbaar blijft. Hiervoor zijn speciale duurzaamheidsklassen ingericht. Deze schaal loopt van een tot vijf, waarbij een de meest duurzame houtsoorten zijn en vijf de minst duurzame soorten. Hardhout is daarbij goed vertegenwoordigd in de betere duurzaamheidsklassen. De duurzaamheid van alle typen hout kunnen overigens ook verhoogd worden door het hout te behandelen. Nu weet jij alles wat je als een echte doe-het-zelver moet weten over hardhout. Succes met je volgende project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *