Maak je eigen plant terrarium met deze tips

Wil je een beetje natuur aan je huis toevoegen zonder je zorgen te hoeven maken over het in leven houden van planten? Zo ja, dan is een eigen plant terrarium echt iets voor jou! Planten terrariums zijn een geweldige manier om van planten te genieten zonder het gedoe van het verzorgen ervan. Een ander voordeel is dat zo’n terrarium ook nog eens ontzettend interessant is om naar te kijken. Daarnaast is het ook nog eens een leuk project om een middagje mee bezig te zijn. In dit artikel bespreken we daarom wat een plant terrarium is en hoe je er zelf een kan maken.

Wat is een plant terrarium

Een plant terrarium is in feite een glazen bak die gevuld is met aarde en planten. Het kan open, gesloten of halfopen zijn. De planten in een terrarium kunnen zowel levend als kunstmatig zijn. Een plant terrarium is over het algemeen laag in onderhoud. Echte planten kun je hierdoor dus makkelijk toevoegen. Het verschil tussen een open en een gesloten terrarium zit hem in hoeveel werk je er later nog van hebt. Een gesloten plant terrarium bijvoorbeeld is erg laag in onderhoud doordat het zichzelf onderhoudt. Hierdoor heeft het ook geen water nodig. Dit is precies de reden waarom een plant terrarium eigenlijk een klein ecosysteem is die zichzelf dus in stand houdt.

Een plant terrarium maken

Een plant terrarium kun je dus eenvoudig zelf maken. Je kunt hier elke staande glazen pot of fles voor gebruiken, alhoewel je voor een mooie presentatie wel beter een aantrekkelijk terrarium kunt kiezen. Voor terraria met een smalle hals bestaan er kleine gereedschappen zodat je alsnog nauwkeurig te werk kan gaan. Verder heb je potgrond nodig, kleine plantjes, sierstenen of mos gebruiken. Afhankelijk van het stappenplan dat je opvolgt voor je plant terrarium, kun je de potgrond eerst vochtig maken of later water geven. Als je van plan bent het terrarium later dicht te doen is het wel belangrijk om het plant terrarium eerst open te laten. De vocht moet eerst namelijk nog een beetje verdampen.

De plek voor een plant terrarium

Een gesloten plant terrarium houdt zichzelf als zelfstandig ecosysteem dus in stand. Het is hierbij wel belangrijk dat je terrarium niet te warm wordt door bijvoorbeeld de zon. De beste plaats voor een plant terrarium in je huis is op een plek weg van het raam en de verwarming. Ook moet je goed opletten dat het terrarium niet in direct zonlicht staat. Door het glas wordt het namelijk al snel te warm voor de planten. Nu ben jij helemaal op de hoogte en kan je zelf je eigen plant terrarium maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *