Blockchain; maak kennis met deze technologische ontwikkeling

De blockchain is een nieuwe technologie die transacties mogelijk maakt tussen mensen die elkaar niet kennen of niet vertrouwen, zonder dat er een tussenpersoon bij nodig is. De bekendste toepassing van de blockchain is Bitcoin. De blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds het internet genoemd. Maar wat is het precies? 

Wat is een blockchain? 

De blockchain is een database waarin allerlei soorten transacties opgeslagen kunnen worden. De transacties die op de blockchain plaatsvinden worden blokjes informatie die digitaal ondertekend zijn door beide partijen. Dit wordt allemaal opgeslagen in de database. Al deze informatie wordt versleuteld opgeslagen in de blockchain met behulp van cryptografie ,geheimschrift wat niet leesbaar is door andere partijen. Alle transacties worden dus in blokjes opgeslagen in een enorm netwerk van computers. Een nieuw blokje bevat informatie over het vorige blokje, en deze bevat weer informatie over het blokje daarvoor. Op deze manier krijg je dus een onveranderbare en onkraakbare informatie ketting, de blockchain! 

Gedecentraliseerd

Het interessante en vernieuwende aan de blockchain technologie is dat er geen middelpunt is, gedecentraliseerd dus. Wanneer een database centraal is georganiseerd is er één locatie waar alle gegevens opgeslagen zijn. Bij de blockchain is dat dus niet het geval, er zijn meerdere computers over de hele wereld die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. 

Wat kan je met de blockchain? 

Blockchain is dus een transparante technologie die voor van alles ingezet kan worden. Met de blockchain kan je papieren contracten en documentatie vervangen door veilige en slimme elektronische bestanden. Cryptovaluta is de populairste blockchain toepassing, met bijvoorbeeld Bitcoin kan je transacties doen zonder tussenkomst van een financiële instelling. Een van de voordelen hiervan is dat je een efficiënter proces hebt en binnen 10 minuten een betaling binnen kan hebben vanaf de andere kant van de wereld. Naast betalingen kunnen auteursrechten ook op de blockchain geregistreerd worden, zo krijgen auteurs (automatisch) een vergoeding per keer dat zijn of haar werk gebruikt wordt. Naast deze voorbeelden biedt de blockchain technologie nog veel meer mogelijkheden, lees meer op deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *