Ontdek Giethoorn vanaf het water met de leukste vaarroutes

Giethoorn, ook wel bekend als het Venetië van het Noorden, is een dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Met zijn schilderachtige huisjes, talloze bruggetjes en rustige waterwegen is een boottocht de perfecte manier om dit unieke dorp te ervaren. Of je nu op zoek bent naar een romantische dag uit of een gezellig dagje met vrienden en familie, Giethoorn heeft voor iedereen wat te bieden. In deze blog ontdek je de leukste vaarroutes die jouw bezoek aan Giethoorn onvergetelijk maken.

De dorpsroute: Het hart van Giethoorn

Duur: Ongeveer 1 uur

Highlights: Dorpskern, Museum Giethoorn, Oude Aarde

Perfect voor een eerste keer bootje varen Giethoorn. De dorpsroute voelt namelijk als een introductie voor de plaats Giethoorn. Deze route neemt je mee door de historische dorpskern, langs de bekende boogbruggen en prachtige boerderijen die tot aan het water staan. Het is een relatief korte route die ideaal is voor wie beperkt is in tijd of voor gezinnen met kleine kinderen. Mis vooral het Museum Giethoorn niet, waar je meer leert over de geschiedenis van het dorp, of stop bij De Oude Aarde om prachtige edelstenen te bewonderen.

Ga je voor de eerste keer varen in Giethoorn en wil langer varen, maar wel de dorpsroute ontdekken? Combineer de dorpsroute dan met andere routes of geef er je eigen draai aan en verken op eigen houtje extra waterwegen in Giethoorn.

De natuurroute: Rust en Groen

Duur: Ongeveer 2 tot 3 uur

Highlights: Nationaal Park Weerribben-Wieden, Vogelobservatieposten

Als je iets langer de tijd hebt en erg van natuur houdt, is de natuurroute een absolute aanrader. Met deze route vaar je buiten de dorpskern, door het adembenemende landschap van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hier kun je genieten van ongerepte natuur, uitgestrekte rietvelden en diverse flora en fauna. Neem een verrekijker mee voor de vogelobservatieposten waar je kans hebt om zeldzame vogels of andere dieren te spotten. Deze route is perfect voor natuurliefhebbers en iedereen die even helemaal tot rust wil komen.

De avontuurlijke route: Verkenning op eigen houtje

Duur: Zelf te bepalen

Highlights: Zelf ontdekte parels, verborgen kanalen

Voor de avontuurlijk ingestelde bezoeker is er de mogelijkheid om zelf een route uit te stippelen. Giethoorn is rijk aan verborgen plekjes die je vaak alleen per boot ontdekt. Neem de tijd om af te wijken van de gebaande paden en vind je eigen favoriete plekjes. Dit is de ideale route voor wie houdt van een beetje avontuur en niet bang is om te verdwalen. Deze routes zijn ook ideaal voor als je eropuit wil met bijvoorbeeld een kano of kajak.

Tip: huur een boot voor de hele dag en neem een picknick mee om onderweg te genieten van lokale lekkernijen.

Tips voor een geslaagde boottocht

Om je]ouw boottocht in Giethoorn tot een groot succes te maken heb ik nog enkele tips voor je:

Reserveer vooraf: Vooral in het hoogseizoen kan het druk zijn, dus boek je boot van tevoren.

Veiligheid eerst: Draag altijd een zwemvest, ook als je goed kunt zwemmen.

Weer en kleding: Check de weersverwachting en kleed je passend. Zelfs op warme dagen kan het op het water fris zijn.

Navigatie: Hoewel verdwalen in Giethoorn zijn charme heeft, is een kaart of GPS aan te raden om bij je te hebben.

Conclusie

Giethoorn is een dorp dat gemaakt lijkt te zijn voor bootlief hebbers. Met deze routes ontdek je de charme en schoonheid van dit unieke waterdorp op de beste manier. Pak je peddels, stap aan boord en laat je meevoeren door de betoverende wateren van Giethoorn. Veel vaarplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *